Historie

De schermafbeelding-2016-09-28-om-20-55-13geschiedenis van PSV Hermandad Rotterdam

De Politie Sport Vereniging Hermandad werd opgericht op 17 oktober 1919. De eerste en voorlopig enige afdeling was voetbal. Het eerste “sportcomplex” waar Hermandad gebruik van mocht maken was het zwarte koolas- en exercitieterrein “Het Schuttersveld”, gelegen achter de Crooswijkseweg. Verkleden deed men in de politiepost aan de Crooswijkseweg. Aanvankelijk werd er nog niet in competitieverband gespeeld. Er werd meestal gespeeld tegen politie-elftallen uit de omgeving, maar ook wel tegen burgerverenigingen. De contributie was destijds 15 cent per week, die de toenmalige penningmeester persoonlijk bij de leden ophaalde. In 1920 werd verhuisd naar een stuk weiland aan de Vlaggemanskade, waar de leden zelf een voetbalveld uitzetten. Uit eigen zak betaalden de weinige leden geld voor doelpalen, hoekvlaggen, palen en draad voor de afrastering. Er werd toen met 2 elftallen in de R.V.B. (de Rotterdamse onderbond) gespeeld. Het terrein moest overigens wel gedeeld worden met o.a. de voetbalvereniging “De Jonge Spartaan”.

In 1923 werd verhuisd naar het complex “Woudestein”.

Op dit complex stond een stal van de Bereden Brigade, waarvan met toestemming van de korpschef een gedeelte werd ingericht als kleed- en wasgelegenheid. In dat seizoen wist het 1ste elftal het kampioenschap te behalen. Helaas moesten we aan het begin van de oorlog in 1940 weer noodgedwongen verhuizen. Nu naar de Abraham van Stolkweg, waar Hermandad tot 1947
haar bivak had opgeslagen.

In het seizoen 41-42 werd het 1ste ongeslagen kampioen van de 1ste klasse R.V.B. en promoveerde naar de 4e klasse van de K.N.V.B., waar het in seizoen 42-43 wederom ongeslagen kampioen werd. Omdat er toen, midden in de oorlog, geen promotiewedstrijden gespeeld werden, kreeg Hermandad niet de kans om naar de 3e klasse KNVB te promoveren. Overigens voetbalde Hermandad destijds op zondag.

In het seizoen 61-62 ging Hermandad over naar het zaterdag-voetbal, hetgeen betekende, dat zij in de 2e klasse R.V.B. moesten beginnen. Het seizoen 62-63 werd Hermandad hier kampioen en promoveerde naar de 1ste klasse R.V.B. 2 seizoenen later wist Hermandad ook daar kampioen te worden en promoveerde naar de 4e klasse van de K.N.V.B.
Inmiddels, en wel in het seizoen 52’53, had Hermandad de beschikking gekregen over een “eigen” veld aan de Kanaalweg, dat wij overigens later weer moesten delen met de korfbalvereniging ‘Ons Huis”. Van fatsoenlijk omkleden en douchen was daar ook geen sprake. Slechts weinigen onder ons kunnen zich daar het hokje van “van Rosmalen” nog herinneren, waar je na de training of wedstrijd tegen elkaar aangedrukt staand een versnapering kon nemen.

In 1964 kwam er een camping op “ons sportcomplex” en verhuisden we, wederom min of meer gedwongen, naar het spotcomplex “Duijvesteijn” aan het Voorhout 80 te Rotterdam.

Er werd een houten noodwinkel gekocht, die door enkele leden werd omgetoverd tot een heus eigen clubgebouw. ER waren zelfs 4 kleedkamers, eigendom van de gemeente weliswaar, maar toch ging het erop lijken. Deze kleedkamers werden in 1977 afgekeurd door de KNVB, waarna wij z.g. dispensatie kregen voor het gebruik ervan. We konden daschermafbeelding-2016-09-28-om-20-56-19ar ook gebruik maken van een trainingsveld (gravel) met verlichting.

In 1988 gooide een nieuw z.g. “herstructureringsplan” van de gemeente i.s.m. Sport & Recreatie roet in ons eten en weer moesten we verhuizen, en wel naar de locatie waar we nu nog bivakkeren, het sportcomplex “Toepad” aan de Kralingse Zoom 100 te Rotterdam.

In die zowat 90 jaar, dat Hermandad bestaat zijn er heel wat trainers geweest, die onze voetballers de nodige conditie en voetbalkennis bijbrachten. Om er maar een paar te noemen: Bob Janse, Tonnie van Ede, Jan Ku(y)tterink, Van de Oever, De Melker, Poots, Porcu en Corveleijn. Andre Corveleijn is van deze trainers wel de recordhouder. Hij heeft ons in totaal 20 jaar getraind en gaf aan het begin van het seizoen 1997/1998 het stokje over aan trainer Frans Schaap, die ons dus ook al meer 10 jaar heeft getraint. Onder trainer andre Corveleijn werd ons 1ste voor het laatst kampioen en promoveerde na een heroische beslissingswedstrijd tegen Rockanje op het terrein van de v.v. Rozenburg naar de 4e klasse K.N.V.B. waar we later weer uit degradeerden.

In het seizoen 2009/2010, kwamen we na vele jaren weer terug in de 4e klasse. Niet als gevolg van een kampioenschap maar als gevolg van het afschaffen van de 5e klasse!

Tijdens het 90 jarig bestaan in 2009 heeft Hermandad tijdens de seizoensopening een oefenwedstrijd gespeeld tegen ‘buurman’ Excelsior. Een ware happening aan het Toepad met een kleine 500 bezoekers. Dit was zeker één van de hoogtepunten uit de clubgeschiedenis in een voor de club lastige tijd.

De laatste jaren heeft de toekomst van Hermandad een aantal keren aan een zijden draadje gehangen. Er was sprake van een langere periode van overleven, waarbij het lastig bleek elke zaterdag 3 elftallen op de been te brengen. Het eerste elftal heeft hierdoor (te) lang in de onderste regionen van de vierde klasse moeten spelen. De aanwas van jonge politievoetballers bleef sterk achter.

Er was een sterke urgentie om af te rekenen met het verleden. Een aantal echt betrokken leden met een groot groen-wit (politie)hart besloten een plan van aanpak te maken, waardoor Hermandad weer vooruit zou kunnen.

Er kwam een nieuw en “vers” bestuur dat sindsdien met nieuwe inzichten de club naar een “nieuwe” toekomst begeleid.

Één van de cruciale wijzigingen met het ‘verleden’ was de noodzaak de statuten te wijzigen, waardoor Hermandad niet alleen meer toegankelijk was voor Rotterdamse agenten (en familieleden), maar ook open zou staan voor externe voetballers. Door het ter ziele gaan van de ooit befaamde club HION (Hollandiaan Is Onze Naam) aan het eind van het seizoen 2009 -2010 ontstond de mogelijkheid om 2 teams van HION aan onze vereniging toe te voegen. Ook werd er een nieuw dames team opgericht. Daardoor ontstond een nieuwe samenstelling op de club en kwam er weer nieuw leven in de brouwerij.

Aan het einde van seizoen 2010 – 2011 werd afscheid genomen van speler en trainer Frans Schaap die werd vervangen door Maurice van Dalen. Onder leiding van Maurice promoveerde Hermandad 1 in het seizoen 2012-2013 voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de 3e klasse KNVB. Dit nadat we nacompetitie hadden afgedwongen en tijdens deze nacompetitie boven onszelf uit zijn gestegen door deze winnend af te sluiten. Helaas was degradatie in het seizoen 2013 – 2014 vanuit de 3e naar 4e klasse niet af te wenden.

Voor het seizoen 2014 – 2015 trok Hermandad een nieuwe trainer aan en vervangt Ron van Dijk de vertrekkende Maurice van Dalen. Na twee jaar onder Ron van Dijk werd besloten de samenwerking te stoppen en sinds het seizoen 2016 – 2017 is Michel van der Lee de trainer van Hermandad 1.

Rond de feestdagen van 2017 kwam vanuit het overkoepelende bestuur van de PSV Hermandad (de politie) het nieuws dat de stekker uit de voetbaltak getrokken zou worden. Er was tot dit besluit gekomen doordat het aantal actieve politieleden de laatste jaren gedaald was tot een punt waar het voor de overkoepelende sport vereniging niet meer rendabel was om de club gaande te houden. Gezien het niet mogelijk was een doorstart te maken onder dezelfde naam is er vanuit de leden besloten door te gaan bij andere verenigingen. De voetbalclub PSV Hermandad is daarom per 1 juli 2018 niet meer actief en houdt met 99 seizoenen vlak voor het eeuw feest op te bestaan.